Over Shiva

Meer over mij

Geboren in 1981 te Rotterdam als Shiva Naomi Spaarenberg, ben ik gehuwd en moeder van vier dochters in een samengesteld gezin.

In 2013 werd ik geconfronteerd met wat ik later als een depressie of, in meer gangbare termen, een burn-out beschouwde. Een reeks eerdere ervaringen lag aan de basis hiervan, hoewel ik dat destijds nog niet goed begreep.
Het maakte niet uit hoe ik in deze burn-out terecht was gekomen; de vraag was en bleef lang onbeantwoord: hoe kom ik hieruit?

Aanvankelijk luidde het antwoord: niet, ik kom hier niet meer uit. En dus gaf mijn lichaam het op. Ik kreeg te maken met steeds ernstiger wordende migraineaanvallen, een onverklaarbare vorm van acne inversa en acute nierontstekingen. De acute nierontsteking was de druppel die de emmer deed overlopen. Na talloze bezoeken aan ziekenhuizen en artsen die geen oplossing boden, begon mijn reis in de wereld van alternatieve geneeskunde.

In 2015 bezocht ik een open dag van de opleiding Kruidengeneeskunde aan het Kruidenrijk in Haaren en besloot in 2016 deze studie te gaan volgen. Deze opleiding veranderde mijn perspectief en mijn leven voorgoed. Het inspireerde me om onder andere de Chinese kruidengeneeskunde te gaan bestuderen. In de eerste drie jaar van mijn opleiding slaagde ik erin om de acne, de nierontsteking en de migraine onder controle te krijgen.

Nu zou je kunnen denken: dus je neemt de hele dag door kruiden en supplementen in? Nee, dat doe ik niet. Ik vind het lastig om consequent te zijn met het innemen van kruiden en supplementen. Soms gebruik ik kruiden preventief en soms volg ik een kortdurende “kuur” wanneer ik voel dat er iets opkomt.

Natuurlijk genezen draait voornamelijk om het vinden van jouw eigen ritme en de juiste voeding. Dit is echter voor iedereen verschillend, en daar gaan we vaak de mist in. Kruiden hebben mijn leven veranderd, en ik wil mensen ondersteunen bij het vinden van hun eigen ritme om te genezen, door middel van natuurgeneeskunde en de bijbehorende kruiden.

In mijn praktijk werk ik vooral met wat je kunt en mag doen, en zo min mogelijk met wat je niet kunt en mag. Samen zoeken we naar een balans van kruiden, oefeningen, voeding en beweging die past bij jouw wensen en genezingsproces.

Niet elk kruid en elke behandelmethode werkt voor iedereen. Net zoals ik mijn eigen weg heb moeten vinden, wil ik jou ondersteunen bij het vinden van jouw eigen weg.

Mijn filosofie

Kruidengeneeskunde en natuurgeneeskunde zijn voor iedereen toegankelijk. Wat mij vooral verbaast, is de overvloed aan geneeskrachtige kruiden die je gewoon tussen de stoeptegels kunt vinden. Je hoeft niet eens de natuur in te trekken. Moeder Aarde voorziet ons van alles wat we nodig hebben voor ons dagelijks bestaan. Ik wil mensen hiervan bewust maken. Moeder Aarde is er voor ons, en wij mogen er zijn. Jij mag er zijn.

Het draait ook om zelfredzaamheid, en dat is iets wat ik mooi en belangrijk vind. We zijn zo gewend geraakt aan het halen van ons voedsel in de supermarkt en het raadplegen van een dokter voor elk probleem. Dit is op zich niet erg, maar ik denk dat we ons bewust mogen worden van hoeveel we uit de natuur kunnen halen voor ons dagelijks leven. Je kunt jezelf genezen van de meest uiteenlopende, ernstige en minder ernstige ziekten. Ik geloof dat velen baat kunnen hebben bij het leren hiervan, ook omdat er mensen zijn die zich geen dokterbezoek kunnen veroorloven vanwege bijvoorbeeld de kosten, terwijl de oplossing misschien wel in het bos of voor hun deur groeit.

Bovendien zie ik dat mensen die te maken hebben met chronische of ernstige aandoeningen vaak alleen maar “geholpen” kunnen worden met symptoombestrijding door medicatie die soms langdurig, zo niet voor altijd, voorgeschreven wordt. Deze medicatie brengt vaak weer andere problemen met zich mee. De machteloosheid die mensen hierbij voelen (en die ik zelf ook heb ervaren) kan een grote impact hebben op hun leven. Dit gaat vaak gepaard met pijn, angst, en onzekerheid, en heeft natuurlijk ook psychische, sociale, en emotionele gevolgen.

Ik wil mensen laten zien dat het ook anders kan. Zelfgenezing is mogelijk en het is misschien makkelijker dan je denkt. Iedereen kan het, hoe ernstig je aandoening ook is. Het vergt alleen tijd, geduld, liefde, en aandacht voor jezelf en je aandoening. Kruiden zijn bijzondere ondersteuners in het genezingsproces. Elk kruid heeft, net als elk mens en elke aandoening, zijn eigen persoonlijkheid, en zodra je dit gaat zien, kun je het gewoon niet meer negeren. Je bent op jouw pad, en niets kan je meer tegenhouden. Genezing komt bijna vanzelf en sneller dan je had gedacht. Het is bijzonder, en het is waarheid. De natuur is de puurste vorm van waarheid die er bestaat.

Mijn wens is om mensen te ondersteunen en te informeren over hoe ze aan hun “gezonde ik” kunnen werken, en daarbij kruiden voor te schrijven ter ondersteuning van het gekozen pad. Mijn doel is om binnen een maand resultaat te behalen met behulp van kruiden. Uiteraard gaat het niet alleen om kruiden, het gaat altijd samen met gezonde voeding, goede ademhaling, genoeg beweging en zelfreflectie om aan je gezonde ik te werken.

Educatie en certificaten

HBO Communicatie en Event management
2000-2005

Kruidengeneeskunde Kruidenrijk in Haaren
2016 – 2020
Vierjarige vakopleiding kruidengeneeskunde

Chinese Kruidengeneeskunde
2018 – 2020
Vierjarige vakopleiding Chinese kruidengeneeskunde

Psychosociale en Medische basiskennis
2022 – 2023
Vakopleiding Energieschool