Veelgestelde vragen

Wie kunnen er gebruik maken van Natuurgeneeskunde?
Iedereen die bereid is aan de slag te gaan om natúúrlijk te helen kunnen kruiden gebruiken.
Welke klachten kunnen behandeld worden met kruiden?
Alle klachten kunnen behandeld worden met kruiden.
Baat het niet, schaad het niet?
Alle kruiden medicinaal toegepast, oftewel dagelijks gebruikt, hebben een effect op je gestel en kunnen wel degelijk baten en schaden. Het is natúúrlijk de bedoeling dat je kruiden gebruikt die baten. Hoewel het soms lijkt op zoeken naar een speld in een hooiberg een goede natuurgeneeskundige kan dit.
Waarom een natuurgeneeskundige raadplegen en niet zelf opzoeken op het internet?
Bij onvoldoende kennis van kruiden is het heel erg lastig om uit de enorme mogelijkheid aan kruiden keuze het ´juiste´ kruid te kiezen. Vaak werkt het dan niet of niet goed en soms zelfs tegengesteld omdat er te weinig onderbouwing is van waarom je nu juist dát kruid voor jou en niet voor de ander met bijv. hoofdpijn gebruikt. Hiermee kun je snel klaar zijn en denken, die kruiden werken niet voor mij. Zo is het niet. Je hebt simpelweg niet het juiste kruid gekozen of bent meegegaan in een ´hype´. Jammer want juist de kruiden en de natuurgeneeskunst is er voor iedereen.
Hoe bepaal je welk kruid goed is voor iemand?
Bij een natuurgeneeskundig advies neemt de natuurgeneeskundige een anamnese af. Dit is een vragenlijst met standaard vragen over uw klachten en gezondheid. Als het mogelijk is kijkt een geneeskundige goed naar uw ´signatuur´. Denk hierbij aan uw Huidskleur, Lipkleur, Nagels, Tanden, geur, Algemene verzorging, tong en polsbeeld. Hieruit ontstaat een goed en geheel beeld over u en uw klacht(en). Zo kan een natuurgeneeskundige goed een keuze maken uit de voor jou geschikte kruiden. Niet alleen kijkt een natuurgeneeskundige naar uw signatuur maar ook naar het signatuur van het toe te passen kruid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld is het kruid warm, koud of neutraal, hoe werkt het kruid, waar groeit het kruid, hoe bloeit het kruid en wat zijn de werkzame stoffen die het kruid bevat. Veel van deze informatie heeft een goede natuurgeneeskundige al in het hoofd.
Wat houdt een consult in?
Een consult houdt in dat je een bezoek brengt aan de natuurgeneeskundige. Indien gewenst komt de natuurgeneeskundige aan huis. Er wordt een vragenlijst afgewerkt en u wordt onderzocht door middel van een tong en polsdiagnose en soms wordt uw hartslag en uw bloeddruk gemeten. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Hiermee gaat de natuurgeneeskundige aan de slag om een zo volledig mogelijk advies te geven.
Waaruit bestaat het natuurgeneeskundig advies?

De toepasbare kruiden en hun werking.
De manier van gebruik (tinctuur, thee, zalf, olie) van de kruiden.
De dosering van het gebruik van de kruiden.
Voedingsadvies op basis van de Chinese geneeskunde.
Beweegadvies.
Inzicht in de achtergrond van de klachten vanuit Westerse en Chinese geneeskunde.

Zijn er klachten waarbij jij niet kunt/wilt helpen?

Nee, er zijn geen klachten waarbij de natuurgeneeskundige niet kan of wil helpen. Het komt wel voor dat een natuurgeneeskundige iemand niet kan helpen maar dit heeft doorgaans te maken met de energie van de personen.

Hoe snel merk ik iets van de behandeling met kruiden?

Binnen twee weken tot een maand merk je dat je kruiden gebruikt. Dit kan ook zijn dat je klachten verergerd zijn. Wij moeten het opnemen tegen ‘de regulieren’. De natuurgeneeskundige is erbij gebaad als het ‘snel’ werkt.

Hoelang moet ik kruiden gebruiken?

Meestal gebruik je kruiden 6 tot 8 weken en bij chronische ziekten soms jaren of altijd. Dit ligt aan de klachten, het herstellend vermogen en de mate van discipline van de persoon.